© 2019 by Management & Construction Services Limited.

  • LinkedIn - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle

HAZELWOOD SCHOOL

MCS were recommended to Hazelwood School by Danes Hill School following a successfully completed project for a new Dining Hall and teaching block.

MCS were awarded this design & build contract to demolish a range of old timber framed classroom units and construct a new teaching block and auditorium as a new three storey structure with a gross floor area of approximately 25,000sqf.

The site was situated with the main school grounds and adjacent the old main school building. Special care was required to provide timed deliveries to site and traffic marshalling through the existing school car park and access road, which was closed to school traffic during off peak times.

MCS worked very hard with the school and board of Governors to maintain high safeguarding controls and measures throughout the 60 week programme with no incidents.

The new structure comprised the removal of a large volume of excavated material as the new building was constructed into the side of a sloping site. Contiguous piles were installed as temporary works to retain the five metre high excavated bank face and a waterproof basement shell was constructed with mass concrete raft foundations, with over a 1000 cubic metres of concrete in the foundations alone.

After some value engineering MCS opted to use a concrete frame for the superstructure with a steel frame at roof level to form the curved roof profile. The concrete frame offered better overall acoustic and thermal qualities for the building.

The auditorium area had a high-bay ceiling and a design requirement for no internal columns to spoil the view when seated on the retractable seating, so some creative structural engineering was required by the engineers to design a suspended reinforced slab which also supported the end of the main building above. This required a 900mm thick suspended concrete slab in places and used 40mm diameter reinforcement bars in places which is a size of rebar rarely used.

Another design requirement was for fair faced concrete soffit and exposed services throughout the new building which MCS co-ordinated.

Natural ventilation was another client prerequisite and MCS again undertook early value engineering and changed to a Monadraught installation using large Wind catchers on the accessible auditorium roof and HTML internal classroom units to naturally vent all the classrooms. The services were supplemented by a range of low energy light fittings.

Planning consent required a 10% CO²  reduction but the MCS design exceeded this significantly and achieved a 32% CO²  Reduction and achieved a Grade A Energy Performance Certificate (EPC).

The project recently fought off some very stiff competition from much larger projects to win the coveted Commercial glazing award at the national G17 awards in London.

 

The school have told us on several occasions they are amazed they got so much building for our tender sum. That’s real value for money.

In 2018 the Bailey Building was shortlisted for a National Civic Trust Award.

1/6

QUICK FACTS

Client: Hazelwood School

Architect: HSSP Architects

Project Value: £4 million

Completion Date: 2016